Манипулация на гръбначния стълб като опция за лечение на болки в гърба

Декларация за позицията от 2015 г. относно клиничното и професионално обучение по хиропрактика, представляваща седем европейски колежа по хиропрактика, не подкрепя теорията за хиропрактика за сублуксация:

Учението за комплекса за сублуксация на гръбначния стълб като виталистична конструкция, която твърди, че той е причината за заболяването, не е подкрепено от доказателства. Следователно включването му в съвременната учебна програма по хиропрактика в нещо различно от исторически контекст е неподходящо и ненужно.

Въпреки очевидната неправдоподобност на теорията за хиропрактиката на сублуксацията, обяснена на научно неразбираем език на псевдонауката, изследванията, направени от хиропрактики, рядко оспорват основните принципи на теорията на сублуксацията. Едно изключително забележително проучване от екип от академични хиропрактики обаче заключи, че:

Не са открити подкрепящи доказателства за това, че хиропрактическата сублуксация е свързана с някакъв болестен процес или за създаване на неоптимални здравословни условия, изискващи намеса.

Но вярата в теорията на сублуксацията продължава. Независимо проучване от изследователи по хиропрактика разкри, че:

Въпреки противоречията и липсата на доказателства, терминът сублуксация все още се среща често в учебните програми по хиропрактика на повечето северноамерикански програми по хиропрактика

Проучване сред студенти по хиропрактика от Северна Америка, публикувано през 2015 г., съобщава, че мнозинството „би искало да види акцент върху корекцията на гръбначните сублуксации“.

Американската асоциация по хиропрактика (ACA), водещата асоциация, представляваща хиропрактиките, казва, че:

Хиропрактиката е здравна професия, която се фокусира върху нарушенията на опорно-двигателния апарат и нервната система и ефектите от тези нарушения върху общото здраве.

Без споменаване на думата „сублуксация“, ACA съветва бъдещите пациенти, че „Лекарите по хиропрактика (DCs) се грижат за пациенти от всички възрасти, с различни здравословни състояния“. Приемайки широк обхват на практика, базиран на ефекта от мускулно-скелетните проблеми върху нервната система (позиция, която оставя вратата отворена за привържениците на теорията за сублуксацията), изглежда, че ACA може да се въздържа от отказ от теорията за сублуксацията, за да запази членството си – дилема, която компрометира доверието на асоциацията в представянето на хиропрактиката като научно обоснована професия.

Международната асоциация по хиропрактика (ICA), по-малката от двете американски асоциации по хиропрактика, ясно защитава теорията на сублуксацията:

Основната предпоставка на хиропрактиката е, че аномалиите и несъответствията на гръбначния стълб cardio active цени, дефинирани като сублуксации в хиропрактиката, могат и наистина нарушават нормалната функция на нервната система и могат да създадат отрицателни последици за здравето. Корекцията и/или намаляването на сублуксацията(ите) чрез коригиране на гръбначните структури може да премахне смущенията на нервната система и да възстанови оптималната функция на тялото.

Отричащи сублуксацията срещу вярващи в сублуксация

Противоречието около валидността на теорията за сублуксацията раздели хиропрактиките на лагери на „отричащи сублуксацията“ и „вярващи на сублуксация“. Хиропрактиките често отричат, че вярващите в сублуксацията са мнозинство, въпреки че държавните закони и Националният съвет на хиропрактиките в Съединените щати определят хиропрактиката като професия, „фокусирана върху хиропрактиката сублуксация“. Със сигурност изглежда, че отрицателите на сублуксацията в професията на хиропрактика може да са в малцинство, което затруднява намирането на хиропрактик, който не се присъединява към теорията на сублуксацията или който не предлага манипулация на гръбначния стълб като лечение за нещо различно от мускулно-скелетен проблем.

Полагайки усилия да се отделят от стигмата, свързана с теорията на хиропрактиката за сублуксация, някои вярващи в сублуксация вече не използват думата „сублуксация“, вместо това заместват неясни описания на гръбначен проблем, като „дисфункция на ставите“ или „невро-биомеханична лезия“ ” Някои от тези описания не включват изместване на прешлен, но се твърди, че всички имат неблагоприятен ефект върху нервната система и общото здраве. Не можете да разчитате на грижите на хиропрактик, който твърди, че е изоставил теорията за прешленната сублуксация, но продължава да манипулира гръбначния стълб в опит да възстанови и поддържа здравето чрез премахване на нервните смущения – грижа, която не се различава от тази на вярващия в сублуксация.

Потребителите трябва да внимават с реториката на хиропрактиките, които казват „Аз не лекувам болести. Просто премахвам нервните смущения, за да може тялото да се излекува. Такива хиропрактики приемат, че за всяко заболяване има съответна сублуксация на прешлените, изискваща доживотно лечение за коригиране или предотвратяване на сублуксации.

Манипулация на гръбначния стълб като опция за лечение на болки в гърба

Въпреки че има значителна литература, занимаваща се с използването на манипулация на гръбначния стълб като лечение на болки във врата и гърба, има малко надеждни проучвания, предоставящи адекватни доказателства в подкрепа на такова лечение. Преглед на Cochrane от 2015 г., занимаващ се с манипулация при болки в шията, съобщава, че „Не бяха открити висококачествени доказателства, така че остава несигурност относно ефективността на мобилизацията или манипулацията при болки в шията“.

Болката в кръста най-често е обект на достоверни прегледи и проучвания, които изследват ефектите от гръбначните манипулации, лечение, което сега се предоставя от физиотерапевти, остеопати, физиатри, ортопеди и хиропрактики. Научно ориентираните прегледи, занимаващи се с използването на генерични гръбначни манипулации като лечение на болки в гърба, обаче не предлагат силна подкрепа за такова лечение:

Систематичен преглед на Cochrane от 2011 г. на спинална манипулативна терапия за хронична болка в долната част на гърба съобщава, че „Доказателствата с високо качество предполагат, че няма клинично значима разлика между SMT [гръбначна манипулативна терапия] и други интервенции за намаляване на болката и подобряване на функцията при пациенти с хронична болка в гърба”.Преглед на Cochrane за спинална манипулативна терапия за остра болка в кръста от 2013 г. заключава, че „SMT не е по-ефективен при остра болка в кръста от инертните интервенции, фалшивата SMT или като допълнителна терапия. SMT също изглежда не е по-добър от другите препоръчани терапии. Нашата оценка е ограничена от няколкото броя изследвания; следователно, бъдещите изследвания вероятно ще окажат важно влияние върху тези оценки.”Преглед на Националния център за допълнителна и алтернативна медицина от 2012 г. на проучванията за болки в гърба съобщава, че „Като цяло проучванията показват, че манипулацията на гръбначния стълб е една от няколкото възможности—включително упражнения, масаж и физическа терапия—които могат да осигурят леко до умерено облекчение от болки в кръста. Манипулацията на гръбначния стълб също изглежда работи, както и конвенционалните лечения, като прилагане на топлина, използване на твърд матрак и приемане на болкоуспокояващи лекарства.Систематичен преглед и мета-анализ на използването на манипулативна терапия на гръбначния стълб при лечението на остра болка в кръста, публикуван в The Journal of the American Medical Association през 2017 г., заключава, че такова лечение води до „скромни подобрения на болката и функцията до 6 седмици.

Някои колежи по хиропрактика предлагат достойни инструкции за грижата за мускулно-скелетни проблеми, включително умело използване на гръбначна манипулация като лечение на болки в гърба. Но такова лечение е опетнено от теорията за сублуксацията, която обхваща широк спектър от заболявания. Поради тази причина лекарите, които насочват пациенти с болки в гърба към хиропрактики за гръбначна манипулативна терапия, трябва да бъдат предпазливи при избора на хиропрактик и трябва да поемат отговорност за диагнозата, за да не би неподходящото лечение да ги направи уязвими към отговорност за щети. Трябва също така да се внимава, за да стане ясно, че препращането към избран хиропрактик, който използва манипулацията по подходящ начин, не е одобрение на теорията за хиропрактиката за сублуксация.

За съжаление, манипулативните техники, използвани от хиропрактиките, могат да варират от един практикуващ до друг. Докато някои хиропрактики могат да използват генерична гръбначна манипулация по подходящ начин, много от техните колеги използват собствени манипулативни техники, базирани на сублуксация, които нямат известна стойност и нямат реципрочна съвместимост при работа с други здравни специалисти. Техниките и целите на мобилизацията или общата гръбначна манипулация обаче, когато се извършват правилно и се основават на науката за анатомия, винаги са основно едни и същи, без значение кой може да е доставчикът.

Въпреки че доказателствата в подкрепа на използването на манипулация на гръбначния стълб като лечение на болки в гърба може да са слаби, а ползите от такова лечение са скромни или временни, важно е да се разбере, че докато хиропрактиката, базирана на теорията за сублуксацията, е отхвърлена от научната общност, генеричните гръбначни манипулацията е правдоподобен и приемлив вариант за лечение, който може да бъде полезен при грижата за внимателно подбрани проблеми с гърба от механичен тип.

Манипулация/мобилизация/настройка

Мобилизацията на ставите традиционно се идентифицира като физиотерапевтична процедура. Повечето физиотерапевти, които използват мануална терапия, използват манипулация, както и мобилизация. Хиропрактиките, от друга страна, се идентифицират главно чрез използването на „гръбначна корекция“, процедура, която се използва по причина, която се различава от принципите, поддържащи използването на стандартна манипулация или мобилизация.

От страна на физиотерапията, мобилизацията и манипулацията се използват за подобряване на обхвата на движение във всяка става, която не функционира нормално. Мобилизацията от I до IV степен например премества ставите през нормални обхвати на движение, докато мобилизацията от степен V (манипулация от тип тласък) принуждава движението на ставите извън нормалния им краен обхват на движение. Хиропрактическата корекция, базирана на теорията на сублуксацията, е манипулация от тип тласък, насочена към конкретен прешлен, за да се премахне „нервната интерференция“.

Манипулацията, която принуждава леко отделяне на ставните повърхности, може да доведе до кавитация (пукащи звуци). Въпреки че кавитацията или „процепването“ на ставите по време на манипулация на гръбначния стълб може временно да увеличи обхвата на движение или освобождаването на сигнал на ставните сраствания, звукът, свързан с такова лечение (който може да се появи при нормални стави), обикновено не се счита за значим. В случай на хиропрактика обаче, при която заявената цел е да се коригира сублуксация, причиняваща нервни смущения, пукащият звук може да има мощен плацебо ефект. Възползвайки се от силата на внушението, някои хиропрактики карат пациентите си да вярват, че пукащият звук, чут по време на корекция на гръбначния стълб, означава, че гръбначните сублуксации винаги са налице, което изисква редовни корекции, за да поддържат избраните прешлени правилно подравнени. Ноцебо ефектът (страх от заболяване), който възниква в резултат на липса на редовни корекции, допълнително увековечава ненужното лечение.

Манипулацията на гръбначния стълб като лечение на проблеми с шията и гърба се използва от хиляди години. Специфична хиропрактическа корекция, манипулация от тип тласък, насочена към избрани прешлени в опит да се възстанови и поддържа здравето чрез премахване на нервните смущения, е сравнително скорошно развитие, изобретено от D.D. Палмър през 1895 г. Хиропрактиките, базирани на сублуксация, бързо обясняват, че гръбначната манипулация или мобилизация с дълги лостове не е същото като специфична хиропрактика с къс лост, приложена към сублуксация на прешлен, като по този начин се придържат към система от вярвания, която продължава да дефинира практиката на хиропрактика.

Физиотерапевт, който използва мобилизация или манипулация (мобилизация от V) за облекчаване на болката и възстановяване на подвижността в компрометирана област на гръбначния стълб, е по-вероятно да използва манипулация по подходящ начин, отколкото хиропрактик, базиран на сублуксация, който използва „специфични корекции“ нагоре и надолу по гръбначния стълб за коригиране на асимптоматичните „сублуксации“ или за премахване на „нервни смущения“.

Допълнителен срещу алтернативен

При наблюдение на уеб сайтовете и рекламните материали на новозавършили хиропрактики, изглежда, че много от тези хиропрактики комбинират лесни за науката методи на лечение с псевдонауката на теорията на сублуксацията, за да „премахнат нервните смущения и да подобрят здравето“. Някои твърдят, че са доставчици на първични грижи, комбинирайки „грижи за гръбначния стълб“ с „грижи за здравето и благосъстоянието“ в холистичен подход, който включва лечение и превенция на гамата от човешки заболявания, често включващи „функционална медицина“ и други съмнителни лечебни методи под знамето на „алтернативна медицина“ или „интегративна медицина“.

Въпреки че обществото обикновено смята хиропрактиките като специалисти по гърба, малко хиропрактики ограничават грижите си до лечение на болки в гърба. Според Асоциацията на колежите по хиропрактика „хиропрактиката е свързана с областта на допълващата и алтернативната медицина като метод за подобряване и запазване на здравето“. Очевидно професията по хиропрактика в основата си е избрала пътя на допълващата и алтернативна медицина (CAM), вместо да се стреми да се развива като научно приемлива мускулно-скелетна специалност за грижа за гърба, въпреки факта, че болките в гърба и мускулно-скелетните състояния са номер 1 и номер 2 причини за инвалидност в световен мащаб.

Замяната на недоказана корекция на гръбначния стълб с различни доказани или разумно ефективни методи за лечение на различни здравословни проблеми поставя хиропрактиката, базирана на сублуксация, направо в лагера на алтернативната медицина, където фалшивите и недоказани методи на лечение се събират за незаслужено признание.

Важно е да не бъркате безсмислен недоказан алтернативен метод на лечение (като хомеопатия или базирана на сублуксация хиропрактика) с научно приемлив масаж или генерични гръбначни манипулации, които могат да бъдат описани като първична или допълваща форма на лечение на някои мускулно-скелетни проблеми. Както казаха Марсия Ейнджъл и Джером Касирер през 1998 г.:

Време е научната общност да спре да дава безплатно алтернативната медицина… Не може да има два вида медицина – конвенционална и алтернативна. Има само лекарство, което е адекватно тествано и лекарство, което не е, лекарство, което работи и лекарство, което може да работи или не. След като дадено лечение е стриктно тествано, вече няма значение дали е било считано за алтернативно в началото. Ако се установи, че е достатъчно безопасен и ефективен, той ще бъде приет.

Грижа за гърба срещу грижа за гръбначния стълб

Общата манипулация на гръбначния стълб понякога може да бъде полезна при лечение на болки в кръста от механичен тип.

Докато един добър хиропрактик може да предложи ценна услуга при консервативна грижа за неусложнена механична болка в гърба, хиропрактикът не е „специалист по гръбначния стълб“, способен да осигури грижи за сложни състояния, засягащи гръбначния стълб. Изолирани от масовото здравеопазване, самостоятелните хиропрактики нямат достъп до множество медицински заведения и фармацевтични продукти, необходими за диагностициране и лечение на проблеми с гръбначния стълб, включващи тежки наранявания, заболяване, инфекция или болка с неизвестен произход – услуга, която сега се предоставя от някои ортопеди хирурзи, които се самоопределят като специалисти по гръбначния стълб.